HírHáttér


A Fülöp-szigetek elutasította az azonos neműek házasságát

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.03.19 05:01 |

Üdvözölték a Fülöp-szigetek keresztény egyházvezetői az ország Legfelsőbb Bíróságának azon döntését, ami kimondta: megerősítik korábbi határozatukat, amelyben elutasították az azonos neműek házasságának törvényességét célzó beadványt – írta a Linga.org.

A petíciót még 2015-ben, egy akkor 33 éves ügyvéd és rádióműsor-házigazda, Jesus Nicardo M. Falcis adta be helyi LMBTQ szerveztek támogatásával.

A bíróság első körben szeptemberben utasította el a petíciót azzal az indokkal, hogy a kérelmezőnek nem volt élettársa, ennek ellenére azonos neműek házasságának engedélyezését kérte.

A Catholic News Agency írása arról tájékoztat: az ismételten beadott petíciót a Manilai Legfelsőbb Bíróság január 6-i végzésében végérvényesen elutasította. A bíróság szerint a petíciót benyújtónak nem volt objektív érvelése a korábbi határozat ellen. További beadványra nincs lehetőség.

Házasságkötés a Fülöp-szigeteken | Forrás: Linga.org
Falcis most arra törekszik, hogy megtámadja az ország polgári törvénykönyvének azon rendelkezését, amelyek a házasságot férfi és nő között határozza meg.

A bíróság elismerte, az alkotmány nem kifejezetten tiltja az azonos neműek házasságát, ugyanakkor a házasság meghatározásának kérdéseit a jogalkotónak kell kezelnie.

Honesto Ongtioco atya, Cubao egyházmegye püspöke az üggyel kapcsolatban kijelentette: a katolikus egyház a házasságkötéssel kapcsolatban mindig is Jézus tanításait fogja támogatni, függetlenül attól, hogy az adott állam milyen törvényt hoz majd.

Mervin Castro a Családügyekért felelős püspöki bizottság titkára szerint a bíróság döntése még hiányos, mivel nem tiltja a homoszexuálisok házasságát. Az egyházi vezető felhívta a figyelmet egy jogi kiskapura, ami a parlamenti képviselők kezében van.

– Az országgyűlés fogadhat el új törvényt, ezért a keresztényeknek ébernek kell lenniük! – figyelmeztetett Castro atya.

Maria Sofia Robles, a Párok Krisztusért egyházi csoport tagja a Fides hírügynökségnek elmondta, hogy a hívők meg akarják védeni a házasság szentségét és a hagyományos családmodell intézményét.

A házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehet gyümölcsöző.

Ezt mondta elő a természet törvénye is. Örülünk, hogy a bíróság az igazságot fogata el.

Castro atya szerint viszont korai az öröm. A végső győzelem még várat magára, mivel a Fülöp-szigetek alkotmánya nem korlátozza a házasságot szexuális identitás alapján. Ezért még meg kell várni a végső döntést, amit a jogalkotók hoznak majd meg.

(Forrás: vasarnap.hu)
loading...