HírHáttér


A környezetrombolás világjárványokat hoz

SZERZŐ: Erdélyi Péter | 2019.03.19 10:03 |

A megbetegedések és az idő előtti halálesetek egynegyedét világszerte a környezetszennyezés és a környezet rombolása okozza – olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) legfrissebb jelentésében.

Vízszennyezés
Az állandó gazdasági növekedésbe vetett remény a jövőbeli halálozási arányok és egészségügyi kockázatok tekintetében értelmetlen – írták a szakértők. A Global Environment Outlook (GEO – Globális környezeti kilátások) című jelentésen 250 kutató dolgozott hat éven át.

Eredményük szerint a környezetszennyezés növekedése olyan világszintű járványok kialakulását támogatja, mely hatalmas gazdasági károkat okozhat.

A jelentés szerint 2015-ben csaknem kilencmillió halálesetet lehetett a környezetszennyezés számlájára írni.

Az ipar, a mezőgazdaság és a fakitermelés által tönkretett talaj problémája már 3 milliárd embernek otthont adó területet érint. Az ipari országok túlfogyasztása, élelmiszer-pazarlása és szennyezése a szegényebb országokban éhezéshez, fokozódó szegénységhez és betegségekhez vezet. Példátlan mértékű, sürgős beavatkozásra van szükség a helyzet megállításához és visszafordításához. A világgazdaság alapvető, a fenntartható termelési módok irányába ható irányváltása a halálesetek, a kimaradó munkaerő és az egészségügyi ellátások költsége továbbra is rohamosan nőni fog.
loading...