HírHáttér


A YouTube lenyomta a rádiót Magyarországon

SZERZŐ: Erdélyi Péter | 2019.03.21 12:26 |

Médiatörténeti pillanatról számolt be a a ProArt megbízásából készült zeneipari jelentés: a Hétfa Kutatóintézet és Elemzőközpont tanulmánya szerint idén először hallgattak többen zenét a YouTube-on, mint a rádióban. Legfőképp a 18-29 éveseknél látványos az online zenék térnyerése: a fiatalok 80 százaléka már a neten hallgat zenét.

Youtube zenehallgatás
Nem meglepő, hogy a Youtube-t és ehhez hasonló streaming szolgáltatásokat a fiatalok részesítik előnyben: a 18-29 évesek több mint háromnegyede választja az ilyen típusú online zenehallgatást, míg az 50 és 60 év közöttieknek már csak a 38 százaléka. Utóbbiak 84 százaléka elsősorban rádión hallgat zenét.

A reprezentatív, magyar lakosság körében készült felmérésből egyéb dolgok is kiderültek: amikor külföldi és magyar előadók közül kell választani, kétszer annyian voksoltak a hazai zenére. A megkérdezettek fele szerint pedig az a lényeg, hogy "jó legyen a zene" - függetlenül annak "nemzetiségétől".

Telefonon, CD-n, más adathordozókon tárolt zenéket ugyanakkor mindegyik vizsgált korosztály hasonló arányban hallgat. A 18 és 29 év közöttiek 46%-a választja a zenehallgatásnak ezt a hagyományosabb formáját, a 30 és 49 év közöttiek fele, míg az idősebbeknél ez az arány 58%.
loading...