HírHáttér


Betiltották a Prideot a világ egyik legnagyobb városában

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.02.01 11:28 |

Most szombaton került volna megrendezésre az indiai Mumbaiban a Queer Azaadi Mumbai Pride 2020, azonban a közel 20 millió lakosú város rendőrsége egy váratlannal döntéssel betiltotta azt.

Az azaadi szó jelentése hindi és urdu nyelveken egyaránt szabadság és a pride felvonulás az elmúlt években maga is ennek kifejezője volt. Egy hatalmas, zenés, ünneplő tömeg vonulása a Mumbai utcáin.

Betiltották a Mumbai Prideot
A rendőrség egyelőre nem adott hivatalos magyarázatot a betiltás melletti döntésére, a források java azonban egyetért abban, hogy nem homofób indíték áll mögötte, hanem politikai.

Indiában jelenleg rendkívül nagy a feszültség a december közepén hatályba lépett új állampolgársági törvény miatt, amely megkönnyíti a bevándorlást azoknak a hindu, keresztény, buddhista, szikh, zoroasztriánus és dzsanista menekülteknek, akik igazolni tudják, hogy 2015 előtt vallási üldöztetés miatt érkeztek az országba.

Az ország muszlim lakosai szerint a törvény nyilvánvaló célja, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb részeibe, ahol a legtöbb muszlim él, több hindut telepítsen, és a javukra billentse az ország kényes vallási egyensúlyát. Azóta tüntetések, zavargások, terrorcselekmények jelezték országszerte, hogy milyen feszültségeket szított az új törvény.

(Forrás: Vadhajtások)
loading...