HírHáttér


Ellenőrzés alá vonja a Facebookot és a Twittert a török kormány

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.07.29 04:13 |

A török parlament szerdán elfogadott egy új törvényt, amelynek célja, hogy a kormány széleskörű ellenőrzése alá vonja a Facebookhoz és a Twitterhez hasonló közösségi oldalakat.

A törvény szerint azoknak a közösségi oldalaknak, amelyekre naponta több mint egymillió törökországi felhasználó látogat el, török állampolgárságú képviselőt kell kinevezniük az országban. Ennek elmulasztása pénzbírsággal, illetve az oldal sávszélességének csökkentésével jár.

A jogszabály azt is előírja, hogy a közösségi oldalaknak törökországi szervereken kell tárolniuk török felhasználóik adatait. Emellett bírósági döntés birtokában 24 órát ad az oldal üzemeltetőjének a jogsértő tartalmak eltávolítására.

Recep Tayyip Erdogan államfő július elején azzal fenyegetőzött, hogy megszigoríttatja a közösségimédia-használatot, miután sértő megjegyzéseket fűztek az unokája megszületését bejelentő Twitter-üzenetéhez. Erdogan szerint ezek a felületek a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok és személyes jogok elleni támadások helyszínei.

(24.hu nyomán)
loading...