HírHáttér


Fasiszta diktátort dicsőít a Momentum testvérpártjának politikusa

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.02.13 03:01 |

Marian Curmei, a Momentum román testvérpárja, az USR Iași megyei szervezetének az alelnöke a közösségi oldalán dicsőítette Románia második világháború alatti fasiszta diktátorát, Ion Antonescut, aki több százezer ember haláláért felelős, és akit háborús bűnökért halálra ítéltek, majd kivégeztek. A politikus Facebook-oldalán magyarellenes tartalmakat is közzétett. A szélsőséges USR-vezetőt az első botránya után két évvel, szerdán tették ki a pártból.

A nemrég centristából jobboldali párttá alakult USR-t újabb botrány rázta meg, amiről a G4Media nevű, magát függetlennek mondó román hírportálnak nyilatkozott a párt egyik országos alelnöke, Cristina Prună parlamenti képviselő.

Marian Curmei | Forrás: Facebook
A politikus arról számolt be, hogy közel egyhangú szavazás után kizárták a párt Iași (magyarul Jász) megyei alelnökét, Marian Curmeit az USR-ből, mert az dicsőítette és terjesztette a közösségi oldalán Ion Antonescu fasiszta diktátor személyi kultuszát, aki a második világháború alatt, 1940-1944 között Románia tejhatalmú szélsőjobboldali diktátora volt, és mindvégig kitartott Adolf Hitler mellett.

A Momentum román testvérpárjának a politikusa még 2018-ban azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy szerinte Antonescunak szobrokat kellene állítani a romániai városokban, és utcákat kellene elnevezni róla.

Több alkalommal jelentek meg magyarellenes és nőgyűlölő posztjai is.

Ráadásul az USR Iași megyei szervezete Facebook-oldalának a tanúsága alapján, gyerekeket szervezet be a tavalyi kampányba, ami enyhén szólva sem etikus.

Curmei első botránya után tehát két évre volt szükség, hogy kizárják őt a pártból.

Ki volt Ion Antonescu?

Ion Antonescu (1882-1946) marsall a XX. századi román történelem egyik legsötétebb alakja volt. Már az 1907-es parasztlázadás leverésében is kiemelkedett a kegyetlenségével. Ezt követően harcolt a második balkáni háborúban, majd az első világháborúban.

A két világháború között a katonai és politikai ranglétrán szépen emelkedett, vezérkari főnökké, majd hadügyminiszterré lépett elő, igazán fontos szerepre 1940 szeptemberében tett szert, amikor miniszterelnök, majd azt kihasználva Románia tejhatalmi fasiszta diktátora, Conducător lett.

A politikus a szélsőjobboldali, antiszemita, magyar- és oroszellenes nézeteiről volt közismert, aki elkötelezett németpárti volt, és mindvégig hűséges maradt Hitlerhez.

Hozzá kapcsolódik Románia nácik oldalán való beléptetése a második világháborúba (1941 júniusa), majd ezt követően - a wannsee-i konferencia megrendezése előtt fél évvel - már nekifogott a zsidók és romák módszeres megsemmisítésének a kitervelésébe, haláltáborokat létesítve a román és német hadsereg által megszállt Transznisztriában (akkor Szovjetunió, ma Ukrajna és a Moldovai Köztársaság területe).

Antonescunak közvetlen felelőssége van több százezer ember lemészárlásában, a minimális becslések alapján 280 ezer, maximális becslések alapján 380 ezer zsidó, 20-40 ezer roma és több tízezer orosz, ukrán, illetve magyarok ezrei is áldozatul estek a terrorjának.

(Forrás: origo)
loading...