HírHáttér


Haladó világ: Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.01.18 07:32 |

Brit jótékonysági szervezetek arra szólították fel a szigetország kormányát, hogy a kismamák mellett az újdonsült apákra is terjesszék ki a szülés utáni depresszió gyanújának kötelező vizsgálatát - írta a Sky News.

Nagy-Britanniában jelenleg csak az édesanyákat vizsgálják rutinszerűen a védőnők, pedig a szülés utáni depresszió az apákat is érinti. Férfiaknál csak akkor végzik el a vizsgálatot, ha a partnerük kórelőzményében előfordult már súlyos szorongás vagy mentális probléma.

A kép illusztráció
Egy korábbi vizsgálat azonban kimutatta, hogy a férfiak 40 százaléka aggódik saját mentális egészsége miatt, miután gyermeke születik, tíz százalékuknál pedig ki is mutatható a depressziós állapot. Mivel azonban ez még mindig tabu, nagyon kevesen mernek szakemberhez fordulni.

Ross Hunt és felesége évekig vártak gyermekükre, de miután Isabelle megszületett és a kezébe adták, a földöntúli boldogság helyett leginkább csak ürességet érzett. „Teljesen maga alá kerített az érzés, hogy nem érdemlem meg, hogy boldog legyek, nem is kellene, hogy ilyen gyönyörű családom legyen, ezért nem is tudtam kötődni a kislányomhoz” – mesélte az apa a Sky News hírtelevíziónak.

Rossz ma már szerencsére jobban van és próbálja felhívni a figyelmet, hogy a szülés utáni depresszió mindkét szülőt egyformán érintheti. Ezt bizonyítja az is, hogy miután blogolni kezdett problémájáról, rengeteg hasonló cipőben járó férfi kereste meg.

Meg ugye a mai világban már férfiak is szülhetnek a liberálisok szerint..

(Szélsőliberális HVG nyomán)
loading...