HírHáttér


Hamilton szerint az egész F1 mezőnyének le kellene borulnia a feketék előtt

SZERZŐ: Erdélyi Péter | 2020.06.18 06:10 |

Brit sajtóértesülések szerint térdelve fog tiltakozni Lewis Hamilton a rasszizmus ellen az idénynyitó F1-es Osztrák Nagydíj előtt. Apja szerint az egész F1-nek csatlakoznia kell hozzá.

Lewis Hamilton | Forrás: XPB
A rendőri túlkapás áldozatává vált afroamerikai George Floyd tüntetések sorát elindító halála óta Lewis Hamilton is aktívan támogatja a rasszizmus elleni megmozdulásokat. A hatszoros Forma–1-es világbajnok igyekszik kihasználni, hogy az Instagramon 16,7 milliós követőtábora van, és e csatornán próbálja ráirányítani a figyelmet az ügy fontosságára.

A Mercedes versenyzője kritikákat is bőséggel kapott a témában való folyamatos megnyilvánulásai kapcsán, többen a fejéhez vágták például, hogy az utcára vonulókkal ellentétben ő csak az elefántcsont toronyból „szónokol”, nem cselekszik aktívan. Ha hinni lehet a brit Daily Mail értesülésének, az F1 kényszerszünetének végével e téren változás lesz. A lap a versenyzőhöz közeli forrástól úgy értesült, hogy Hamilton a július 5-én tartandó évnyitó Osztrák Nagydíj előtt a televíziós közvetítés nyilvánosságát is a rasszizmus elleni küzdelemre akarja felhasználni, és többek között azt tervezi, hogy letérdeléssel tiszteleg a diszkrimináció áldozatai előtt.

A Daily Mailnek az F1 szóvivője azt nyilatkozta, nem fogják szabályozni, hogy a résztvevők megnyilvánulhatnak-e ilyen kérdésekben. „Ez egy nagyon fontos probléma, és mindenkit támogatunk, aki jelezni akarja, hogy részt vesz a rasszizmus elleni harcban” – fogalmazott a sorozat embere.

A hatszoros világbajnok édesapja, Anthony Hamilton szerint azonban nem elegendő, ha csak az ő fia irányítja rá a figyelmet letérdeléssel a problémára, úgy véli, az összes versenyzőtársának is követnie kellene a példáját. „Nemcsak Lewisról kéne ennek szólnia, hanem az F1-ről. Reméljük, hogy az F1 is letérdel. Az F1, az FIA is azt kéne, hogy mondja, az első versenyen letérdelünk, és nemcsak a Black Lives Matter mozgalom támogatásáért, hanem mindenkiért, aki szenvedett, azokért is, akik a koronavírus miatt szenvedtek. Köszönetet kellene mondaniuk az orvosoknak, a nővéreknek, a meghatározó személyeknek, hogy az életüket kockáztatták, és jelezni, hogy gondolunk mindenkire, akit ez érint. Szóval a térdelés nem hinném, hogy Lewis felelőssége lenne. Az F1 felelőssége letérdelni” – fogalmazott a GPFansnek.

(Forrás: M4 sport)
loading...