HírHáttér


Hidvéghi: a baloldali magyar EP-képviselők migránsokat akarnak Magyarországra telepíteni

SZERZŐ: László Gábor | 2020.12.18 10:29 |

A Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatja a bevándorlók kötelező elosztását, ezért szavazták meg az állásfoglalást - hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs.

Az Európai Parlament (EP) több szolidaritást vár el az európai uniós tagállamok között a menekültüggyel kapcsolatban és több forrás kiutalását az EU külső határain fekvő tagországoknak - hangsúlyozta az EP csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben azt írta: a baloldali magyar EP-képviselők migránsokat akarnak Magyarországra telepíteni. A politikus szerint a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatja a bevándorlók kötelező elosztását, ezért szavazták meg az állásfoglalást. "Kibújt a szög a zsákból: ha Gyurcsánynén vagy a momentumos képviselőkön múlna, lebontanák a kerítést és minden bevándorlót beengednének" - írta.
    
A képviselő kifejtette, hogy a parlament saját kezdeményezésű jelentésről szavazott, amely a menedékkérelmek elbírálásáért felelős tagállam megállapításáról szóló úgynevezett Dublin III rendelet végrehajtását tekinti át. A jelentés üdvözli a 2015-ös kvótahatározatot, amely a bevándorlók tagállamok közötti kötelező elosztásáról rendelkezik. Ez volt az a döntés, amelyet Magyarország a kezdetektől fogva élesen elutasított, majd Szlovákiával az Európai Unió Bíróságán is megtámadott. A határozat ugyanis a kötelező betelepítési kvótával oldotta volna meg a migrációs válságot.
   
"Ebből látszik, hogy ha Magyarországon egyszer baloldali, Gyurcsányné által vezetett kormány alakulna, esetleg a Momentum jutna döntéshozó helyzetbe, azonnal lebontanák a kerítést, és minden bevándorlót beengednének. Ugyan a migrációról szóló vitákban a baloldali magyar EP-képviselők rendre lapítanak, de az ilyen szavazásokon kibújik a szög a zsákból: az európai parlamenti fősodornak megfelelően ők is bevándorláspártiak" - húzta alá Hidvéghi Balázs.
    
Hozzátette: a Dublin III végrehajtásáról szóló jelentés mellett egyébként a kiutasított személyek kitoloncolásáról szóló irányelvről is jelentést fogadott el szerda este az Európai Parlament. A Fidesz-KDNP képviselői - ellentétben a baloldali magyar EP-képviselőkkel - ezt a jelentést is határozottan elutasították, hiszen az olyan megoldási javaslatokat és irányokat fogalmaz meg, amelyek valójában a hatékony és gyors kitoloncolások ellen hatnak.
    
Mint írta, mindkét jelentés kapcsán alapvető probléma, hogy túlhangsúlyozzák a garanciális elemeket, arról viszont szót sem ejtenek, hogy 2015 óta a menekültügyi szabályok nyújtotta garanciákkal szisztematikusan visszaélnek a gazdasági bevándorlók azért, hogy jogellenesen Európába juthassanak, és itt is maradhassanak.

(Forrás: MTI)
loading...