HírHáttér


Igazságügyi Minisztérium: az ellenzék fejezze be a magyar emberek szándékos félrevezetését

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.02.11 11:08 |

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményben szólította fel újra az ellenzéket, hogy fejezze be a magyar emberek szándékos és folyamatos félrevezetését az isztambuli egyezmény ratifikációja kapcsán, mert ezzel nem segítik a nőket.

Az IM kedden az MTI-vel közölte: a kormány a zéró tolerancia jegyében komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással küzd a kapcsolati és a nőkkel szembeni erőszak ellen. Egyes ellenzéki politikusok hangulatkeltő állításaival ellentétben a kormány egy komoly áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózatot épített ki és működtet - emlékeztettek, hozzátéve: országszerte mintegy 300 védett szálláshely áll rendelkezésre, melyeket az állam és civil partnerei közösen tartanak fenn.

A kormányhivatalok keretei között országos lefedettséggel áldozatsegítő szolgálatok is működnek. Teljesen megtévesztő tehát az a kijelentés, hogy az isztambuli egyezmény ratifikációja bármiben módosítana a nők helyzetén Magyarországon - mutattak rá. Hozzátették, hogy 2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban. Ennek keretében megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait, amelyre több száz millió forintot költenek idén azzal a céllal, hogy országos hálózattá alakítsák az áldozatsegítő központok rendszerét.
    
A feltételes szabadságra bocsátás szigorításának javaslata mellett egy családjogi munkacsoportot is felállítottak - folytatta a tárca, jelezve, teljes terjedelmében tekintik át a családjogi szabályozást. Emellett mindent megtesznek, hogy - a civil szféra bevonásával - a témához kapcsolódó valamennyi kihívásra megnyugtató és hosszú távú válaszokat adjanak.
    
"A magyar kormány kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szembeni erőszak minden formája elleni hatékony fellépést, mely célkitűzés folyamatosan megjelenik és érvényesül a kormány jogalkotási munkájában" - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy továbbra sem támogatják azonban az isztambuli egyezmény ratifikációját, mert annak egyes rendelkezései ellentétesek a magyar migrációs politikával, továbbá nem kívánják a magyar jog részévé tenni sem a társadalmi nem fogalmát, sem az egyezmény genderideológiáját.
    
"Az ellenzékkel ellentétben mi a valódi cselekvésben hiszünk, és politikai célok érdekében nem használjuk ki mások, különösen az áldozatok nehéz helyzetét" - áll az Igazságügyi Minisztérium közleményben.

(Forrás: MTI)
loading...