HírHáttér


Jávor Benedek szerint Magyarországon a legrosszabb a levegő, Romániával és Bulgáriával versenyzünk az utolsó helyért

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.09.12 09:20 |

Jávor Benedek állítása szerint rengeteg a megbetegedés a környezetszennyezés miatt, borzasztó a levegő Magyarországon, utolsó helyen kullogunk Romániával és Bulgáriával együtt.

"Európában a halálozások 13%-a vezethető vissza valamilyen környezeti szennyezésre, az esetek 2/3-ban a levegőszennyezésre. A szennyezések azonban nem egyenlően terülnek szét: a szegényebb országok és a szegényebb társadalmi rétegek jóval inkább ki vannak téve a hatásaiknak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség napokban publikált tanulmánya szerint Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő tagállam: Romániával és Bulgáriával együtt lefelé lógunk ki az EU-ból, és sokkal inkább a balkáni országokhoz (Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina) hasonló adatokat produkálunk.

Magyarországon a halálozások 17-18% áll kapcsolatban a környezetszennyezéssel, csak a rossz levegőminőség évi 12-16.000 idő előtti halálozásért felel. Ehhez képest a kormányzat még aprópénzt is alig juttat a helyzet javítására, pedig több mint 10 éve EU-s kötelezettségszegési eljárás is folyik az országgal szemben."
- nyilatkozta Jávor Benedek a Hírklikknek adott interjújában.
loading...