HírHáttér


Jön a szupergyors mobilozás, hamarosan élesedik az 5G

SZERZŐ: Erdélyi Péter | 2020.03.28 05:44 |

Újabb korszakba lép Magyarországon a mobiltechnológia ötödik generációja (5G), miután a három legnagyobb mobilszolgáltató megszerzi az ehhez szükséges jogosultságokat. Az 5G mobilszolgáltatással a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelése is lehetséges.

Összesen 128,5 milliárd forint értékben vásárolt három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által megrendezett frekvencia-árverésen.

Az ötödik generációs mobiltechnológiára és a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokra alkalmas 700, 2100 és 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságainak értékesítési eljárásán beérkezett ajánlatokat március 11-én bontották fel. Miután kiderült, hogy a kínálatnál nagyobb kereslet alakult ki, a hatóság a március 26-i árverés megtartása mellett döntött. A megszerzett frekvenciá­kat a cégek 2035 végéig használhatják, de egyszer öt évre meghosszabbítható a jogosultság. A 700 MHz-es frekvenciasáv csak azután lesz használható, ha erről a műsorszórás véglegesen elköltözik, legkorábban 2020. szeptember 6-a után.

A Magyar Telekom már meg is hosszabbította a használati jogosultságát. A cég a közleményében azt írta, hogy 54,24 milliárd forintot fizetett az árverésen. Rövidesen el is indítanák a kereskedelmi 5G-szolgáltatást, vagyis a lakossági mobilhasználók körében is hamarosan elterjedhet a következő technológia. A cég a múlt év után fizetendő osztalék csökkentését korábban azzal indokolta, hogy nem tudhatta, mennyit kell majd fizetnie a frekvenciákért.

A Vodafone Magyarország 38,65 milliárd forintot fizetett. Felidézték, hogy a cég a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben az élő kereskedelmi 5G-szolgáltatását Budapest belvárosában, valamint a ZalaZone járműipari tesztpályán. Amanda Nelson, a cég vezérigazgatója kifejtette, hogy a telekommunikációs szektor szolgáltatásai kiemelkedően fontosak az egész országnak. Ezt a jelenlegi nehéz helyzet is bizonyítja: a hálózatok a megnövekedett igénybevétel mellett is kiválóan teljesítenek, megteremtve a lehetőséget az otthoni munkavégzésre, a digitális oktatásra és az otthoni szórakozásra.

A Telenor Magyarország közleményé­ben azt emelte ki, hogy sikeres szereplésével a lehetséges maximumot – 140 MHz-et – szerezte meg az 5G-frekvencia úttörő sávjának számító 3600 MHz-es tartományban. A 700 ­MHz-en megszerzett blokk pedig elsősorban a lefedettség növelését, a ritkábban lakott területek ellátását segítheti.

(Forrás: Hír TV)
loading...