HírHáttér


Kinevezték az Iszlám Állam új vezetőjét

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.01.20 11:18 |

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az ISIS új vezetőjét – írja a Guardian több hírszerzői forrásra hivatkozva. Az Iszlám Állam korábbi vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit tavaly októberben likvidálta Donald Trump parancsára az Egyesült Államok hadserege.

Al-Salbi az Iszlám Állam egyik alapítótagja, és két dologot érdemes tudni róla: ő felügyelt sok, a világ különböző pontjain végrehajtott terrorakciót, és ő volt az értelmi szerzője a az iraki jazidik – egy kurd nemzetiségű vallási kisebbség – elnyomásának és genocídiumának.

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi
A Guardian információi szerint al-Salbit állítólag már néhány órával kinevezték al-Bagdadi halála után.

Al-Salbi iraki türkmén családba született, ő a szervezet kevés nem arab származású vezetői közé tartozik. Nem csak harctéri tapasztalatokkal bír, hanem a terrorszervezet ideológiájába is volt beleszólt már kezdetektől fogva.

A férfi a moszuli egyetemen tanulta az iszlám jogrendszert, a saríát, és komoly szerepe lehetett az iraki jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban és az ottani nők elrablásában, akik aztán szexrabszolgái lettek az Iszlám Állam katonáinak.
loading...