HírHáttér


Lélegzetelállítóan elegáns lett a Városliget legrégebbi épülete!! (+videó)

SZERZŐ: Erdélyi Péter | 2019.08.29 05:34 |

A Liget Budapest Projekt keretében a végéhez közelít a volt Olof Palme-ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként, még ez év őszén megnyitja kapuit a látogatók előtt - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Befejeződött a ház értékmentése, a tesztüzemre való felkészítés mellett, jelenleg építik a különleges díszkutat, és installálják a kiállítást az őszi nyitásra – ismertette Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy, a századforduló hangulatát idéző, 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, ahová egy új Zsolnay díszkút is kerül.

A Városliget átfogó megújításának köszönhetően hamarosan befejeződik a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került egykori Olof Palme-ház műemléki rekonstrukciója is. A neoreneszánsz stílusú épület 2017 novemberében elindult műemléki rekonstrukciója komoly értékmentés, hiszen a századforduló egyik nagy értékű hazai építészeti mementóját sikerült most az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján helyreállítani.

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Millennium Háza
"A Millennium Háza jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának." – hangsúlyozta Baán László.

A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is.

A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuját.

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósul, melynek során egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát.(Forrás: ORIGO)
loading...