HírHáttér


Lényegesen jobb állapotban érte Magyarországot a mostani válság, mint a 2008-as

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.03.25 02:45 |

Az előrejelzések szerint a 2008-as gazdasági világválsághoz hasonló negatív következménye lesz a gazdaságra nézve a mostani krízisnek. Magyarország számára a 2010 és 2020 közötti évtized a felhalmozás időszaka volt, így van elegendő erő ahhoz, hogy az ország ismét talpra álljon a koronavírus-járványt követően – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az Intézet élő videóelemzésében. Hozzátette: az Intézet nemrég közzétett Európai Stabilitás Indexéből kiderül, hogy míg hazánk az egyik legstabilabb uniós tagállam, addig a járvány által leginkább sújtott déli államok, már eleve komoly gazdasági és társadalmi problémákkal küzdöttek. Ezek az országok várhatóan nemzetközi hitelezők segítségét fogják kérni, tovább folytatva ezzel a már jól ismert adósságspirált és az önálló gazdaságpolitika feladását – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban számos válsággal kellett megküzdenie Európának, amelyek során világosan látszott, hogy csak azok az országok tudnak gyors és hatékony választ adni a kihívásokra, amelyeknek politikai rendszere stabil.

Politikai stabilitás nélkül szinte lehetetlen sikeres gazdaságpolitikát folytatni, átalakítani egy ország gazdaságának szerkezetét, míg a gazdasági fejlődés és stabilitás elengedhetetlen egy stabil társadalomhoz – mondta Deák Dániel. Hozzátette: mindez könnyen belátható az elmúlt évtizedek magyarországi belpolitikai folyamatainak tanulmányozásával, hiszen míg a koalíciós kormányzások idején gyakoriak voltak a belpolitikai válságok, amelynek eredményeként a gazdaság is gyengébben teljesített, addig a politikailag stabil időszakokban rendre javult a gazdaság és a társadalom állapota.

Az elemző hangsúlyozta, 2002 és 2010 között például, az MSZP és az SZDSZ koalíciós kormányzása alatt három miniszterelnöke is volt az országnak, számos kormányválsággal kellett szembesülnie a közvéleménynek, ami komoly gazdasági és társadalmi problémákat is eredményezett.

Hozzátette: belegondolni is rossz, mi lenne, ha a 2008-2010-es gazdasági és politikai állapotban ért volna ez a krízis minket.

Fotó: Hírháttér
Így, Magyarországot sokkal jobb állapotban érte a mostani válság, mint a 2008-as globális gazdasági krízis, amikor a politikai instabilitással és már eleve gyengélkedő gazdasággal rendelkező hazánk, elsőként fordult nemzetközi hitelintézetekhez segítségért.

Ezzel szemben nagyon sok nyugat-európai ország a múlt tartalékait éli fel, számos nyugat-európai országban komoly politikai bizonytalanság volt jellemző az elmúlt években, aminek a gazdaság és a társadalom területén is egyre több negatív hatása van – tette hozzá a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A kutatás kapcsán elmondta, hogy az adatok alapján a déli államok Európa leginstabilabb területei: Olaszország, Spanyolország, Görögország mind politikailag, mind gazdaságilag, mind társadalmilag a szétesés szélére kerültek az utóbbi időszakban – mondta, majd hozzátette, külön veszélyes, hogy a koronavírus-járvány most ezt a régiót érte a legerősebben.

(Forrás: pestisrácok)
loading...