HírHáttér


Magyarország megbüntetését követelte a horvát soros elnökségtől a momentumos Cseh Katalin

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.01.16 08:28 |

Cseh Katalin keddi másfél perces felszólalása alatt nem volt másra képes azon kívül, hogy saját hazája ellen uszítson. Ezúttal a horvát soros elnökséget biztatta Magyarország megbüntetésére.

A tegnapi nap folyamán Andrej Plenkovic, az unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Horvátország miniszterelnöke Strasbourgban mutatta be a horvát elnökség prioritásait az Európai Parlament plenáris ülésén. A horvát miniszterelnök elmondása szerint szeretne erős üzenetet küldeni azoknak az országoknak, amelyek hosszú ideje Európa előszobájában várakoznak.

A plenáris vitán felszólalt Cseh Katalin, a liberális Momentum Mozgalom (RE) EP-képviselője is. Cseh felszólalásában arra szólította fel a horvát elnökséget, tegyen többet a jogállamiság helyzetének javítása érdekében. A Momentum képviselője szerint olyan időket élünk ahol „alapértékeinket figyelmen kívül hagyják”. A képviselő reményét fejezte ki, hogy Horvátország folytatni fogja a „sokak által szándékosan fékezett” Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított jogállamisági eljárásokat.

„Európa válaszúthoz érkezett. Önökön múlik melyik úton haladunk tovább. (...) Arra kérem a horvát soros elnökséget hogy ne becsülje le a jogállamisági eljárások fontosságát, és végre történjen előrelépés a hetes cikkely szerinti eljárásokban”

- utalt felszólalásában Cseh Katalin a lengyelek, de leginkább a Magyarországgal szembeni eljárás folytatására.

Cseh Katalin boldog
A hetes cikkely szerinti eljárás megindításáról Judith Sargentini jelentése alapján tavaly szeptemberben szavaztak az Európai Parlament képviselői. Az azóta eltelt egy évben sem az osztrák, sem a román elnökség nem foglalkozott a témával, de az európai parlamenti választások és az új Bizottság alakítása miatt sem jutott rá idő.

A 7. cikkely szerinti eljárás olyan szankciókat indíthat el egy tagállammal szemben, ami akár az ország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet a Tanácsban. Ezt szeretné elérni Cseh Katalin és a Momentum.

Cseh Katalin felszólalásában utalt arra is, hogy szerinte a Magyarországgal szembeni eljárás megkezdését szándékosan napolták és hanyagolták. A liberális politikus azt üzente Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy reméli van elég önbizalma és bátorsága a horvát soros elnökségnek, hogy a jogállamiság bajnokaként cselekedjen.

Cseh Katalin agresszívan magyar-és lengyelellenes felszólalása azért is érdekes, mert hétfőn a Soros György lapjaként is sokszor emlegetett Politico egy listát tett közzé 2020 legígéretesebb EP-képviselőiről, amelyben Cseh Katalin neve is szerepelt. A 20 EP-képviselőt felvonultató listában azt írják a momentumos politikusról, hogy „pozícióját arra használja fel, hogy lemondassa Orbán Viktort és utat találjon a fiatalokhoz Közép-Európa szerte”.

(Forrás: Magyar Hírlap)
loading...