HírHáttér


Olyan borzalmas járvány szabadulhat a világra, ami a koronavírusnál is nagyobb pusztítást okozhat

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2022.09.01 05:16 |

A betegségekkel foglalkozó szakértők attól tartanak, hogy a következő világjárványt nem vírus, hanem gomba fogja előidézni. A tudósok szerint ez ijesztő lehetőség, tekintve, hogy milyen keveset tudunk ezekről az élőlényekről. Ráadásul számos gombáról kiderült, hogy ellenállóvá válik a kezelésekkel szemben, ami fokozza a veszélyt.

A gombák világának egyik legaggasztóbb jellemzője az, hogy emberi betegségeket okozhatnak

- nyilatkozta a NatGeonak Tom Chiller, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) epidemiológusa.

"Elképzelhető, hogy az egyik egyedben egy adott gombaölő szerrel szemben alakul ki rezisztencia, míg egy másik példány egy másik készítménnyel szemben válik ellenállóvá. Ha az említett egyedek ivarosan szaporodnak egymással, e tulajdonságaikat egyesíthetik, ami katasztrofális helyzettel járna" – fejtette ki a NatGeonak Marin Brewer, a Georgia Egyetem növénypatológusa.

RÖVIDEN ÖSSZEFOGLALVA, A SZAKÉRTŐK SZERINT A GOMBÁKNAK SZINTE BIZTOSAN SZEREPELNIÜK KELL A POTENCIÁLIS VESZÉLYEK LISTÁJÁN, AMIKOR AZ EMBERI KÓROKOZÓK TÖMEGES TERJEDÉSÉRŐL VAN SZÓ.

Ezért a kutatók további finanszírozást kérnek a kórokozó gombák tanulmányozására.

A tudósok már dolgoznak a gombák elleni vakcinák kifejlesztésén, amelyek közül néhányat már klinikai vizsgálatokban tesztelnek.

(Forrás: origo)
loading...