HírHáttér


Orbán Viktor: A hitelmoratórium meghosszabbításáról már szombaton döntés születhet

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.09.18 09:01 |

„Eddig a cégek kétharmada, és az emberek fele élt a lehetőséggel. A kérdés, hogy folytatódjon-e, és ha igen, mely részeiben folytatódjon” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában Orbán Viktor elmondta, hogy amennyiben ma hirtelen kellene sok embert ellátni, akkor 10 ezer olyan kórházi ágy van hazánkban, amin el tudnak látni koronavírus-beteget. A kórházi  kapcitásokról szólva a miniszterelnök elmondta, „ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház. Ha az is elfogyott, akkor jön a következő kórház. Ha elfogyott a személyzet, akkor jön a vezénylés” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hazánk a világ 25 legjobban védekező országa között volt az első hullámban

A miniszterlnök elmondta azt is, minden olyan nemzetközi elemzés, amely a járvány első hullámáról szólt, a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte a magyar államot – fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő szerint a dolgok nem kényelmesen, és elegánsan haladnak a kórházakban, de az intézmények fel vannak készítve a védekezésre. Lehetőségünk van rá éppen ezért, hogy a második hullámmal szembeni védekezés más legyen – fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta: az első hullámban az otthonmaradás volt a fontos, mert fel kellett készíteni az egészségügyet. Ma az a feladat, hogy mindenki tudja élni az életét – mondta Orbán Viktor. Mivel egy világjárványról van szó, ezért nem lehet az országot nem lehet légmentesen lezárni. Az országnak működnie kell – tette hozzá. 

A baloldal ne támadja a járványügyi szakembereket

A szigorításokról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy szükség szerint várhatóak szigorítások, de minden esetben az Operatív Törzs javaslatai alapján tárgyal és dönt a kormány. A szórakozóhelyek bezárása esetén is ez történt – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha a baloldali politikusok nem a védekezést támadnák, akkor ebbe a sajtó is beszáll. Az volt tavasszal, hogy a baloldal azért nem segítette a védekezést, mert a parlament rendkívüli jogköröket adott a kormámnynak. Most igazán lehetne támogatni az országot – fogalmazott.

„A baloldalt is arra kérem, amelyre nem lehet számítani a védekezésben, inkább engem támadjanak, és ne a járványügyi szakembereket támadják”– kérte a miniszterelnök. Mindezek ellenére el fogom végezni a munkámat, és meghozzuk a döntéseket – tette hozzá.

„Az ősz a védekezésről szól majd”

Mint a kormányfő fogalmazott „nem lesz egy jó hangulatú őszünk”, mivel mindenkin rajta lesz a maszk. Az ősz a védekezésről szól majd. A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, mivel ez már a szomszédos országokban is megtörtént – mondta a kormányfő. Orbán Viktor arra kérte a fiatalokat, hogy figyeljenek rá, hogy ne adják át a fertőzést, hiszen míg a fiatalokon nem nagyon fog a vírus, az idősek esetében nem ez ahelyzet – hagsúlyozta a kormányfő. 

Az iskolai védekezésről szólva Orbán Viktor elmondta, az állam is megrendelte már a hőmérőket, így az iskoláknál lesz elég eszköz – fogalamzott. Elmondta azt is, a hőmérőzés az iskolákban lesz, és az alsó tagozatosoknak a szülei bemehetnek az intézménybe. A higgadság és a nyugodtság a kulcsszó ebben a helyzetben – fogalmazott.

Hitelmoratórium

A miniszterelnök szólt arról is, hogy

szombaton döntenek a hitelmoratóriumok ügyében.Eddig a cégek kétharmada, és az emberek fele élt élt a lehetőséggel, amely a minsizterelnök szerint a kormány eddigig egyik legjobb döntése volt. A kérdés, hogy folytatódjon-e, és mely részeiben folytatódjon – mondta a kormányfő. 

Amíg nincs vakcina, addig védekezni kell

Orbán Viktor elmondta azt is, amíg nincs vakcina, addig védekezés van, addig védekezni kell. A kormányfő elmondta, hogy a kormány figyelemmel kíséri a világban zajló kutatásokat, és az európai kutatásokat támogatják is. Mint fogalmazott: „a gazdaságban látom a bajokat, és látom az esélyt is” – mondta a kormányfő.

A járványhelyzet, valamint a munkahelyek kapcsán a miniszterelnök ellmondta, idén januárban 4,458 millió ember, míg augusztusban már több int 4,5 millió ember dolgozott.

Nálunk munkaerőhiányra kell számítani a jövőben– fogalmazott a kormányfő.

Nem lehetett alkotmányon kívüli eszközökkel elmozdítani a kormányt

Kérdésre választolva, Orbán Viktor a 14 évvel ezelőtti belpolitikai válságról elmondta, hogy az akkor történtekre még soha nem volt példa. Az akkori kormányfő beismerte, hogy a hazugságok árán csaltak. Nem az történt akkor, hogy a miniszterelnök lemond, de ez nem történt meg, hanem lovasrohamot és szemek kilövését kapta. Orbán Viktor szerint a helyzet akkor nehéz volt, mert sokan azt várták, hogy az ellenzék álljon az ország élére. Ha az alkotmányon kívüli eszközökkel elmozdítottuk volna a kormányt, akkor az egy precedens lett volna - mondta a miniszterelnök.

(Forrás: mandiner)
loading...