HírHáttér


Tanköztársaságot alapítanak az SZFE diákjai

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.09.14 12:44 |

„Kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektáló akciók” is helyet kapnak a hagyományos kurzusok mellett – jelentette be Upor László rektorhelyettes.

Sajtótájékoztatót tartottak hétfő délelőtt 10 órakor az SZFE épületét elbarikádozó hallgatók – írja a 24.hu.

Upor László, hivatalosan leköszönő rektorhelyettes elmondta, hogy a múlt heti rektori határozat értelmében a tanévet elkezdik. Eközben a hallgatók nem fogják feladni a követeléseiket, az egyetem közössége ragaszkodik az autonómia helyreállításához – hangsúlyozta. 

„Kísérleti tanköztársaságot építünk, amelynek tevékenységébe ugyanúgy beleférnek hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok mint kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektáló akciók. Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk minden ellenkező híreszteléssel szemben, és azok is akarunk maradni” – jelentette be.

A lemondását ugyancsak beadó oktatási rektorhelyettes, Novák Eszter kiemelte, hogy olyan tanév kezdődik, amelyet egy világjárvány és egy erőszakosan erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás kísér. Szerinte a folyamatból három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség – sorolta.

„A művészetnek az a dolga, hogy beszéljen, az a felelőssége, hogy ne hallgasson. Az egyetem száz sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággá próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómáját teljessen elvesztítette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet, az itt maradtak, a megalázottak szívében harag van. A harag termékeny energiája. A kormány, akinek a szándékait végrehajtották, a miniszterelnökséget vezető miniszter által azt üzente, hogy ez már nem az ő dolguk, nem a kormány felelőssége. A végrehajtó miniszter, az innovációs és technológia minisztérium vezetője azt üzente, hogy ez mér nem az ő felelőssége. Az egyre merekedebb hazugságokat terjesztő kuratóriumi elnök is azt üzeni, hogy ez nem az ő felelőssége. Mi kinek üzenjünk?” – mondta.

Végül hozzáfűzte: azt kérik Orbán Viktortól, függessze fel az Színház-és Filművészetért Alapítvány kuratóriumát és kezdjék elölről az egészet.

(Forrás: mandiner)
loading...