HírHáttér


Történelmi fordulat: Húsz év után ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.09.28 12:35 |

Soós Zoltán lesz Marosvásárhely következő polgármestere, miután leváltotta a várost 20 éve vezető politikai kört. Győzelme elsöprő lett.

Soós Zoltán függetlenként indult a romániai önkormányzati választásokon, az RMDSZ támogatásával. Soós a Maros Megyei Múzeumot vezetői történészként indult a választáson, amelyen a cél a várost már húsz éve irányítő Dorin Florea leváltása volt. A Florea-féle vonalat idén Claudiu Maior jelentette, akit a hírek szerint Soósnak rendkívül nagy arányban sikerült megvernie.

Az RMDSZ és Soós Zoltán kampánycsapata által közzétett párhuzamos szavazatszámlálás szerint a magyar jelölt több szavazatot kapott, mint a riválisai együttvéve.

Soós Zoltán legutóbb az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy az esetleges győzelme esetén "húsz elvesztegetett évet kell ledolgozni, behozni". A magyar politikus igyekezett hangsúlyozni, függetlenként indul, és számára egyedül Marosvásárhely érdeke számít, nem pedig politikai pártoké.

Soós a győzelmi beszédében úgy fogalmazott:

"Ma győzött Vásárhely! Együtt győztünk közösen! Azt ígértem, minden marosvásárhelyi polgármestere leszek. A város minden polgárát képviselem majd. Visszavettük Vásárhelyt, nem a magyarok, hanem a vásárhelyiek. Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a vásárhelyiek győztek."

Marosvásárhely győztes polgármestere elmondta, az elmúlt 20 év komoly sebeket ejtett, de "nem ért létfontosságú szervet, a szívet és az agyat, mert ma a vásárhelyiek szívvel és ésszel szavaztak". "Évszázados sebeket, évtizedes előítéleteket kellett begyógyítanunk" - magyarázta.

Soós hozzátette, komoly feladatok várnak most a pártokra a győzelem után. A polgármester stabil koalíciót szorgalmazott, amely megérti a vásárhelyiek szavát.

(Hetek nyomán)
loading...