HírHáttér


Világkormányt hozna létre a koronavírus megállítása érdekében a volt brit miniszterelnök

SZERZŐ: Kovács Tibor | 2020.03.26 02:03 |

Gordon Brown, nyomokban kommunizmust tartalmazó volt brit miniszterelnök érdekes ötlettel állt elő: úgy gondolja itt az ideje, hogy létrejöjjön egy “ideiglenes” világkormány, amely a tagállamokkal ellentétben képes lenne megállítani a koronavírust. Brown szerint azonnal fel kell állítani egy vezetőkből, egészségügyi szakemberekből és nemzetközi szervezetek vezetőiből álló akciócsoportot, amely azonnal átvehetné a végrehajtó hatalmat az országok fölött. Nagy kérdés, hogy vajon Brown ivott-e az előtt, hogy ilyeneket mondott, a másik kérdés pedig az, hogy emiatt az ötlet miatt miért nem hisztiznek a haladó liberálisok?

Gordon Brown | Forrás: Wall Street Journal
Ez nem egy olyan dolog, amivel egy-egy országon belül el lehetne bánni – közölte Brown, aki egyébként nyakig benne volt abban az akciócsoportban, amely a 2008-as válság idején “kezelte” a problémát. A volt brit miniszterelnök a Guardian cikke szerint arról is beszélt, hogy ez most egy egészen más helyzet, mert akkor “gazdasági probléma volt, gazdasági okok voltak a háttérben és gazdasági megoldásra volt szükség”.

Ez elsősorban egy egészségügyi vészhelyzet, és közös fellépésre van szükség, hogy kezelni tudjuk a helyzetet. De minél jobban beavatkozik az ember, hogy kezelje az egészségügyi vészhelyzetet, annál jobban veszélybe sodorja a gazdaságot. – fejtette ki.

Brown szerint az általa megálmodott akciócsoport két fronton harcolna a krízis ellen: koordinált erőfeszítések lennének a vakcina kifejlesztésére, és összehangolnák a gyártást, a beszerzést és fellépnének a nyerészkedés ellen. Hiszen mi sem egyszerűbb ennél.

Gordon Brown szerint egy vezetőre, egy végrehajtóra is szükség lenne, aki “ha ő lenne”, akkor a G20 tagjainak körét kiszélesítené, bevenné azokat az országokat is, amelyek a vírus által legjobban érintettek, és azokat is, ahol potenciálisan sok fertőzött lehet a jövőben.

Brown nem felejtette ki az IMF-et sem, akiknek növelniük kellene a “pénzügyi tűzerejüket”, hogy segíteni tudjanak az alacsony és közepes bevételű országokon.

(Forrás: pestisrácok)
loading...